måndag, juni 07, 2010

Inredningstest - Nordsjö del 2

Du är Shabby chic! Du älskar sliten skönhet!

Lantligt i retrostil med inspiration från fransk lantstil och bondromantik. Gärna lite gammalt och nött, då är det som bäst! Du fyndar på loppis och blandar med prylar du hittat på mormors vind. Färgerna är ofta milda, pastelliga toner och mycket vitt. Eller snarare gulnat vitt, eftersom du föredrar vintage. Du älskar att leta efter sköna ting, helst på bondmarknader på landet. Förzinkat, gammalt silver, vitmålat och rosenmönstrat... Du älskar att vara hemma och sitta i din soffa och virka gardiner. Det kan vara rörigt omkring dig, men varje sak har en speciell historia och betydelse för dig.

(Bilder från Nordsjö)

Japp, det här gillar jag! Men här är det kanske lite för mycket vitt och pastell. Men gammalt och slitet är så fint! Testet gör du förresten HÄR.

Inredningstest - Nordsjö del 1

Nu när vi ska börja om på  "ny kula" och man har en chans att göra en långsiktig plan så är det dags att göra lite stiltest. Nordsjö har en bra här. Denna är nog den bästa jag hittat då den fångar upp svensk stil lite mer, kommer presentera lite utländska testresultat senare. Testet visade på att jag hade en stil som var mer dominant och sedan 3 andra som jag gillade lite också. Jag börjar att presentera nummer 4 i testet:

Du är en avskalare och tillhör de stilrenas skara. 

Avskalat, rent och enkelt, på gränsen till asketiskt är din stil. Du väljer färger och föremål med omsorg och tänker efter noga innan du fattar ditt beslut. Inga spontanköp här inte! Du bejakar det klassiska uttrycket, möbler och inredningsdetaljer som står över alla trender. Gärna retro-prylar och dansk design. Beige, grått, svart och vitt är basen i din färgskala hemma och de få möbler du har, är verkligen skapta för utrymmet där de står. Det är synd att säga att du är färgstark och vågad i din inredning. Nej, här gäller verkligen principen "less is more".
(Bilder från Nordsjö)

Vad tycker jag nu om detta? Nice för all del MEN aldrig att vi skulle kunna hålla sådan ordning och ha det  så avskalat. Kan tänka mig att plocka element från detta.

söndag, juni 06, 2010

Utflykt till kolonin...



Var ute och cyklade med vår elcykel idag. Besökte ett fint koloniområde.

Stil - hur ska man undvika spretighet...


och ändå behålla en del gammalt och personligt? Ska man ha starka färger och galen samlarmani? Grafiskt svartvitt? Vitt, vitt, vitt? Modernt? Retro? Shabby chic?
Intevetjaginte.... gaaaah.... blir tokig. Fast det är ju kul att fundera.
Klicka på bilden för länkar.

Syrum - idéer



Creativity spaces - ideas!, originally uploaded by SmilinThyme.
Grunnar på hur syhörnan ska användas bäst. Flickr är perfekt för inspiration. Nyckeln här är ju förvaring för alla tyger och kläder som ska sys om, dessutom måste det finnas en sittplats med utrymme för två (helst tre) symaskiner. (Vanlig maskin, overlock och helst coverlock... drömmer...). Det ska också finnas ståplats med utrymme för tillskärning och mönsterritning. En stor anslagstavla eller liknande att posta inspiration på är också viktigt. Min provdocka måste få plats. Strykbräda. Bra belysning. Möjlighet att hänga upp kläder.
Baren på bild 9 är med för att jag behöver en smal lösning där symaskinerna får plats.

Färg eller avskalat, puttrigt eller asketiskt är nästa fråga.

Dessutom ska vårt kontor (dator + skrivplatser + skrivare + pärmar etc) och gästsäng få plats. Här gäller det att grunna.

Större bild och länkar till varje enskilt foto hittar du här.

lördag, juni 05, 2010

Trädgård - odlingskragen.se

Frame SBS_BB1_old-square by SomethingBlueStudios
Label by AtomicCupcake's labelmaker
Flower from L.A.Lady Page Kit by Nicole Young

Odlingskragar har vi tänkt ha flera. Huset ligger precis vid en barrträdsdunge (ja, än så länge i allafall... det ska byggas där och jag har hört att flera träd rykt nu) och jag misstänker att trädgårdens jord påverkas av detta. Smidigaste sättet att komma förbi detta OCH slippa gräva upp gräsmattan är att odla i krage. De kan staplas ovanpå varandra för att få ökat djup, man kan bygga "trappor" och genom att ha minst fyra kragar kan du odla i skifte. Odlingskragen.se har byggsatser i flera färger och med olika hörnbeslag. Givetvis kan du bygga själv, det viktigaste då är att tänka på att träet inte ska vara tryckimpregnerat. Inga gifter i våra grönsaker inte! Enkel, stilren odlingskrage.

Bin och nyckelpigor är trevliga nyttodjur, här finns ett bo till dem och ännu ett fjärilshus. Pluggboxar vill jag också använda, man får bra rotsystem när man försår i dessa. Dessutom tar de mindre plats! Fiberduk, jordtermometer och bevattningsmatta är annat användbart. Att odla i säck är smart!!

Trädgård - Smartasaker.se

En av mina favoritbutiker på nätet är Smartasaker.se, där kan man hitta "allt". Vår blivande trädgård är inte så stor, 222 m2, vilket är precis lagom. Men om man som vi vill odla en hel del ätbart så måste man tänka "compact gardening" och planera noga. Favoritprogrammet just nu är Trädgårdsfredag.
Smartasaker.se har flera produkter som kan hjälpa till på olika sätt:

Template: JAN_SO_WK3_Template2 by Janel Scraps


Jordgubbs- och kryddkrukan består av lösa delar man sätter ihop till en utrymmesbesparande jättekruka. Här kan man verkligen odla flera sorter på en gång.

Tomater kan man odla uppochner i en väska, man kan hänga upp dem i ett träd eller på altanen. Synd bara att de är så fula.... Man kan ju också göra sina egna upside-down-planters.
Att öka pollineringen är inte så dumt, vi vill ju ha maximal skörd på den lilla ytan, då måste man se till att fjärilarna trivs och ge dem ett eget hem.

Vissa växter kan behöva lite extra skydd i början på odlingssäsongen, då kan en odlingstunnel eller annat frostskydd komma väl till pass.

Så småningom ska man ju skörda, då kommer den här skördeväskan väl till pass, man kan t o m skölja sina äpplen eller grönsaker direkt i väskan!!

Om man som jag har fästingfobi och vill undvika dem till varje pris men ändå vill röra sig fritt i skog och mark så är LegCovers en bra lösning. De skyddar mot smuts och väta också! Synd bara att vovven inte ingår ;-)

En bra miljövänlig belysning för att betona de ställen som man är extra nöjd med är inte dumt, här är en LEDvariant.

Fler prylar jag gillar:

Slinger - kan användas till att hålla i hop nästan vad som helst.
Scrubby - multi-rengöringsapparat, perfekt när man som vi har lite förvaringsutrymme

Studio - ett IKEA Hack



Både syrum och studio kommer vara på en begränsad yta så här gäller det att tänka till. Här är en idé som studiomöbel gjort av IKEAmöbler. Bra och tydliga instruktioner, på danska.
Behöver man racks till servrar eller ljudenheter så finns ju alltid LackRack.

fredag, juni 04, 2010

Syrum - förvaring

En av de saker jag längtar mest till är att jag ska få använda ett halvt rum till sy- och skaparhörna. Där behövs mycket förvaring, på Förvara.se finns många bra och prisvärda lådor och annat kul. Här är två smarta lådor:

Lång väntan... men i november händer det!!!

Vi har äntligen köpt vårt lilla hus! Det är ett tag kvar tills vi flyttar men tills dess tänker jag använda bloggen som en cache för idéer och saker som jag skulle vilja ha till huset eller trädgården... Dessutom kan ju maken kolla in idéerna och få en chans att tycka till han med!

Vardagsrummet är stort och vi tänker dela av en del med hjälp av en Expedit bokhylla, bakom ska vårt musikrum finnas. På IKEA Hacker hittade jag en variant på hur man skulle kunna göra hyllan till sin egen. Där hittar du också en bra instruktion.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin